24 Mayıs 2013

Hayırlı Cumalar


Mevlana, insana iki kulak verilmişken bir ağız verilmesinin önemine dikkat çeker Mesnevi’de.
              
Doğrudur, bin kere doğrudur. İnsanoğlu’nun bu takdirden aldığı mesaj nedir peki? Cevap, ‘kulak, insanın sağ ve sol kısmına yerleştirilmiş ki çok iyi duyabilelim diye ve ağız da yüzün orta hizasına nakledilmiş ki o da zaten yetiyor. Eğer, ağız ortada olmasa idi kulak gibi vücudun iki yerinde kendine yer bulabilirdi.’ mi diyeceğiz? Bu kadar basit mi düşüneceğiz? Elbette hayır.

Mevlana’nın önemine dikkat çektiği ‘bir ağız, iki kulak’ meselesini zenginleştirmek de pek tabi ki mümkün. Takdir edilen iki kulak ile biz(şimdilik sadece insanlardan bahsediyoruz) sadece işitme fiilini gerçekleştirirken, verilen bir ağız ile sadece konuşma fiilini ifa etmiyoruz. Bu esrarlı organ ile yeme, içme ve belki de en önemlisi solunum faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede, ağzın kıymeti daha da artmakla kalmıyor, aynı zamanda kullanım önemini de şekillendiriyor.

‘İki dinle, bir söyle’ atasözünün ne kadar dolu olduğunu idrak etmek gerekir. Hatta belki yetersiz kaldığını da kabul etmek gerekir. İki kulak ve bir ağız vardır ama madem ağızla bir çok faaliyet gerçekleştiriliyor o zaman bu kat farkı daha artabilir. Yani 1’e 2 değil de 0,25’e 2 gibi.

Çok konuşmamanın önemini teker teker sıralamaya gerek yok. İster mistik anlamda, ister maddeyle kaplanmış anlamlarda bir çok örnekler sıralanabilir. Hangi mistik düşünce olursa olsun susmanın önemi büyüktür. Hepsinden sıyrılıp hiçbir düşünce sistemine bağlı kalmadan fikir yürütecek dahi olsak konuşmak başlı başına bir risk; çünkü ağızdan çıkacak herhangi bir söz başlı başına patlamaya hazır bir bomba.

 Çok konuşan kişinin laflarının değersiz bir biçime bürüneceği aşikar, ne de olsa bir iş çok yapılıyorsa efsununu kaybediyor demektir. Az konuş ki sözün kıymetli olsun. Daha az konuş ki sözün daha kıymetli olsun.

Hiç konuşmamaktan bahsetmiyoruz. Madem bu hak verilmiş, kullanalım. Fakat sahip olduğunuz ruhsatlı bir silahı kullanma hakkına sahip olmanız, onu istediğiniz yerde istediğiniz şekilde kullanmanızı gerektirmez. Şayet bu keyfiyeti gerçekleştirirseniz o zaman suçlu durumuna düşerisiniz.

Söz, etkili bir silah olmanın yanında onu ne zaman, nerede ve nasıl kullanılacağını bilmediğiniz zaman hem suçlu hem boşboğaz olursunuz. Tabi bu silahın hesapsızca kullanılması da ademoğlunu değersiz kılar.

İki kulak ve bir ağzın anlamı, esasında yaptığımız tahmin, idrak ve muhakeme fiilinden daha derin anlamlar taşır. Ve kavgalar, dilin sebebi değil midir?

En iyisi, iki işitip birden daha az söylemek yani çok kere susmak. Susmak ve bu sayede huzur gergefinde işlenmek….
 ALINTIDIR!....
HAYIRLI CUMALAR 
SELAMLAR
SEVGİLER
HOŞ
KALINIZ
...



4 yorum:

maria dedi ki...

merhaba

CUMANIZ MUBAREK OLSUN!


mari
iyi gunler

gelibolu17 dedi ki...

Teşekkürler Maria :)
Selamlar sevgiler iyi günler

gül dedi ki...

Hayırlı günler kardeşim Gülcan.Allah'a emanet olun.

gelibolu17 dedi ki...

Gül ablam sağolasın :)
Selamlar, sende inşallah...

Gelibolu'm