11 Temmuz 2012

Saroz Körfezi

Haftasonu Saroz Körfezi'ndeydik,oldukça güzel bir gündü,gitmişken resim çekmeden olmazdı dimi :)
Bende elimden geldiğince fotoğraf çekmeye çalıştım aslında daha önce gittiğimizdede çekmiştim resimler ama sanki bu kadar çok değillerdi,olsun fazla resim göz çıkarmaz,maksat gözümüz gönlümüz açılsın...
Haydin birde benim gözümden Saroz Körfezini seyreyleyin,,,selamlar olsun hoş kalınız....
Sen sadece seyret :)

Avuç içi kadar mutluluk yeter...

Çok güzeller;bana göre :)

Bir sürü taş topladım :)

Çayır,çimen geze geze,oldum ben bir geveze...

Rengarenk :)
Ve yine günebakanlar çiçek açmış,her yer sapsarı,oldukça güzel,,,
güne açan çiçekler gibi dön yüzünü güneşe ....

Yerden yüksek :) Yerden bakınca öyle gözüküyor :)
Güneş nasılda parlıyor :)

Köşe kapmaca :)

Berrak,su gibisin...

Bak bakalım görebilecekmisin?
Diğer yanda kaplumbağalar vardı su kaplumbağası ama onlar pek poz vermeye gönüllü olmadılar :)
Galiba benim fotoğrafçılığımı beğenmediler :(
:)

Küçük Kurbağa,küçük kurbağa,kuyruğun nerede :)
Kuyruğum yok,kuyruğum yok,yüzerim derede :)

Başım döndü :)
Bir tarafta kelebekler uçuşuyor,yukardan kuş sesleri geliyor,tek kelimeyle harika bir ortam :)

Biraz sonra buraya konuklar gelecek :)

Harika...Çok güzel...

İşte geliyorlar :)

Ne çoklar :) Hepside çok susamış :)

Bilmem bakışların neler söylüyor? Cesaretim yokki soramıyorum :)

Aaaaa balığa bak :)

Kıyı boyu yürümek güzel,ama bu yolun birde geri dönüşü var :)

Gözümün gördüğü yer deniz,çok severim :)

Çok taşlık,dikkat et ayağına :)

Niye yan yan bakıyorsun :)

Bir bulut olsam!...
Ruhumun dinlencesi :)

Gözümün zevki :)

Nazlı :)

Pamuk gibisin :)

Dümdüz...

Çok sıcak!...

Taşları çekeyim derken gölgemide çekmişim :)

Teker teker topla,yeter taş kalmadı denizde senin yüzünden .)
Ege Denizi'nin kuzey kesiminde yeralan Saros Körfezi Antik çağdaki adıyla Melas Kolpos[1]; güneyde Gelibolu Yarımadası, kuzeyde Trakya kıyıları arasına yaklaşık 60 km. kadar sokulan üçgen biçimli bir girintidir. Kuzey ve güneyde jeomorfolojik açıdan yalı yarlı ve düzenlenmiş kıyılarla çevrili olan körfezin giderek daralan doğu ucunda Kavak Deresi’nin yığdığı alüvyonlarla kaplı bataklık bir ova (Kadıköy-eski Evreşe ovası) yer alır. Araştırmalara göre Kuzey Anadolu fay hattının uzantısı olan iki kırık arasında çökmüş bir graben alanı sayılan körfez, bazı araştırmacılara göre de gerileme ve açılma sonucunda oluşmuştur.[2] Derinlik şartları asimetriktir. Trakya kıyılarında genişliği 10 km'yi bulan ve derinliği 90 metreyi geçmeyen bir şelf alanı uzanır. Bu alanın doğusunda yerleşilmemiş birkaç küçük ada (Eşek adaları) vardır. Gelibolu Yarımadası kıyıları önünde şelf yoktur ve aniden 500 metreyi aşan derinliklere geçilir. Düztabanlı bir oluk görünümündeki bu derin kesim, batıya doğru Gökçeada ve Semendirek Adası arasında derinliği 1000 metreyi aşarak uzanır. Ege Denizi’nin en tuzlu kesimlerinden birini oluşturan Saros Körfezi’nde karmaşık girdaplar çizen akıntılar görülür. Bu akıntılar nedeniyle de Saros kendi kendini temizleyen bir körfez konumundadır. Dünya'da kendi kendini temizleyerek temiz kalan beş körfezden biri olduğu ileri sürülür.[3] Suların yüksek oksijen içeriği ve körfeze dökülen akarsuların getirdiği bol besin tuzları nedeniyle tür bakımından zengin önemli bir balıkçılık alan olan Saros Körfezi’nin her iki kıyısında da yazlıklar ve turistik kuruluşlar bulunmaktadır.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Gelibolu burası neresi oluyor tam olarak. Ben de şöyle deniz kenarına inip taş, denizkabuğu vs. görebileceğim bir yere gitmek istiyorum. Eşim Çanakkale'de bir müddet kalmış çocukluğunda ama ben hiç gitmedim. Bazen gidelim mi diye sorar bana ama tam olarak bir yer tesbit edip gitmek lazım. Bize neresini önerirsin? Şunu söylemek isterim ki deniz derken plaj ortamı olmasın. Issız bir deniz kenarı istiyorum. Varsın taşlık olsun. :)

Adsız dedi ki...

Ben bu konuda cahilim ama Saroz körfezinin nerede olduğunu eşim bilir herhalde. Bunun dışında daha önce belirttiğim özelliklerde yerler varsa, bildirirsen sevinirim.

gelibolu17 dedi ki...

Yolcu,
Saroz körfezi İstanbul'dan Gelibolu'ya gelirken,koru dağı keşanı geçtikten sonra Güneyli köyü var ordan girişi var sağa sapacaksınız,Zaten orayı zamanında köylüler sata sata tarlalarını artık neredeyse kendilerine yer kalmamış,her yer yazlık,oranın keyfini tam anlamıyla büyük bir çoğunu İstanbul'luların oluşturduğu dışardan yazın gelen yazlıkçılar çıkarıyor desem yalan olmaz,bizim civarlardanda gidenler var ama günübirlik..Bizim Gelibolu'dan yarım saat sürüyor arabayla orda bir sürü koy var mesela Günebakan çiçekli resmim Fatma kadın koyundan,diğerleri Mahmutpaşa Koyundan çekildiler,Fatma kadın koyundda şezlonglar falan var ama çok güneş rahatsız ediyor uzun süre kalınca,Mahmutpaşa koyu ağaçlık yerleri var,daha yeşil,ve başka koylarda var heryer taşlık kum yoktu gördüğüm yerlerde belki karşı tarafta Adilhan,Evreşe,Kavak tarafında kumluk yeri vardır bimiyorum ama sorarım akrabalarıma,,,tam senin seveceğin gibi gözlerden uzak ıssız taşlık yerlerde var düşün derim ben gelmeyi...üstelik Gelibolu'ya yolun düşerse seni bizim kayalıklara fener altına götürürüm ordan taş toplayabilirsin ama saroz kadar büyük değil söyliyeyim hamzakoy plajı var orası kumluk güzel ama çok yol üstü,gerçi ben denize girmiyorum ama olsun girenler giriyor yinede,,,umarım yardımcı olabilmişimdir,,,bu yorumu sanada copy yapıp bırakıcam burdada dursun belki başkalarınada faydası olur....
Ayrıca buralardanda daha detaylı bilgi alabilirsin canım...
BURDAN VE BURDAN

yolcu dedi ki...

Aslında Ramazanı şeriften sonraya mı bıraksak diyorum eşime. Bu sıcaklarda gittiğimiz yerden de bir şey anlamayız. :)

Sempatik Blog dedi ki...

ayyy ne güzel yerler canım yaaaa bizde bi kızılırmakla gönül eyliyoruz yıllardır ben neden sivasta doğdum acep:((( (bu sözüm için rabbim affet)

gelibolu17 dedi ki...

Yolcu,
Ramazan ayı sonrası daha iyi olur tabi hem kafan rahat olur hem Ramazan telaşına düşmemiş olursun ne kaldıki geldi say sen onu,evet çok sıcak dün Çanakkale'deydik 44 dereceyi gösteriyordu termometreler,yandık kavrulduk...

gelibolu17 dedi ki...

Meleğim,
her yerin kendine özgü başka güzellikleri vardır canım ya,sende onları görmeye çalış,kadere diyecek sözümüz yok,sende geziye gelirsin yahuu :)
Seni Allah affetsin inşallah :)

eda dedi ki...

:)))) senin golgeni sevsinler!
her zamanki gibi sirinliginde kayip etmemissin anlasilan! yakinda bende Turkiye'me geleyimde o elindeki taslari çekirgen sana gosterir taslar nasil toplanirmis !

gelibolu17 dedi ki...

Eda,
hoşgelmişsin çekirgem :) Nasılsın?
Evet şirinim şirinsin şirinler,hatta sen uslu bir çekirge olursan eminim yakında şirinleride göreceksin :p Gel bakalım eteğindeki çakıl taşlarını dökmeye ay çok pardon Türkiye'deki taşları toplamaya :) Çok öpüyorum canımmm,selamlar olsun bideneme...

iphone aksesuar dedi ki...

blogunuzu severek takip ediyorum

Gelibolu'm