23 Ağustos 2012

Fıtır Bayramı


Müslümanların iki büyük bayramından biri. Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü müslümanların bayram günleridir. Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı "Fıtır bayramı" adı da verilmektedir.

Ramazan Bayramı'nın hadislerde geçen asıl adı, "İydü'I-fıtr" yani “Fıtır bayramı”dır.
Fıtr, oruç açmak, iftar etmek, yemeğe dönmek demektir. Bizde “Fıtır bayramı” yerine “Ramazan bayramı” denilmesinin sebebi bu bayramın Ramazan ayının sonunda olmasındandır.
Fıtır kelimesi “yaratılış” anlamına da gelmektedir.
Bu anlamda, Ramazan ayı bitimindeki bu bayrama “Fıtır bayramı” denmesinin sebebi baş ve bedenin zekâtı sayılan fıtır sadakasının (fitrenin) Ramazan ayı sürecinde verilmesidir. Bu bakış açısıyla Ramazan bayramı aslında ne Ramazan bayramı ne de şeker bayramı değil Sadaka Bayramı'dır.
Fıtır sadakası “Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları malî bir ibadet”tir.
Fıtır bayramında (yani Ramazan bayramında) Fıtır sadakasının verilmesi tutulan oruçların kabulüne ve kabir azabından kurtuluşa vesile olacağı gibi Ramazan ayında işlenmiş boş, çirkin ve kötü sözlerden gelen günah ve kusurlara kefaret hükmüne geçer.
Ramazan-ı Şerif’in bitmesiyle gelen bayrama; Ramazan bayramı, Fıtır bayramı, Sadaka bayramı denmesi bu bayramın manevi ve dini anlamıyla bütünleşmektedir. 

9 yorum:

gelibolu17 dedi ki...

Ama,ama,işte amalar varya,biz yıllardır alışageldiğimiz üzre Bu mubarek Ramazan bayramına bak hala Ramazan bayramı yazıyorum,bir alışkanlık olduğu için Ramazan bayramı yada şeker bayramı diyoruz :)Varmıdır bir kötülük hayır yoktur bana göre,ister şeker bayramı ister Ramazan bayramı isterse Fıtır bayramı olsun,bayramlarımız bayram olsun,gerçekten....Esas niyet yüreğimizdeki bayram bilincinin,şuurunun bayram sevincinin kaybolmamasıdır,önemli olanda budur....

süreyya dedi ki...

Çok tatlısın. İlk kez seni ziyaret eden birinin uyarısını dikkate almışsın. Çok yüce gönüllüsün. Öpüyorum. Sevgiler çok çok.

gelibolu17 dedi ki...

Teşekkür ederim,ben kendi halinde birisiyim burda bir çok şeyi arkadaşlarımdan öğreniyorum....Ve buda beni çok mutlu ediyor,,,bende öpsemmi acaba:) hadi öpeyim,selamlar :)

eda dedi ki...

çok faydali bir post olmus en azindan benim için ogle ;) sayende çok sey ogrendim her zaman ki gibi "hocam" opuldun :)

gelibolu17 dedi ki...

Eda, beni şımartıyosun :) bende seni "öptüm" hemde "koklayarak" selamlar :)

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

kuzum seni çok özledim.
Allah mukabelelerini kabul etsin, ramazanda seni takip ettim, tekrar seneye kavuşmak dileklerimle.
Ayşen saygılarını sundu.

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

Merhaba Teyzecim. Bu yararlı ve bir okdar güzel paylaşımın için teşekkür eder. Ellerinden öperim.


SEvgiler ,
SAygılar ...

gelibolu17 dedi ki...

Bir kase lezzet,bende seni özledim bir çok arkadaşımı özledim gelemedim ziyaretlerinize ama telafi ederiz inşallah....Amin,cümlemizinkileride kabul etsin,Gülcan'da Ayşen'e saygılarını sundu,selamlar :)

gelibolu17 dedi ki...

Sözün özü yeğenim,hoşgelmişsin :)Güzel ziyaretin ve yorumun için ben teşekkür ederim,seni görmek güzeldi,gene gel emi,selamlar bendende sana öp bakalım hadi,uzattım ellerimi :)

Gelibolu'm