1 Aralık 2011

Ne Kadar Şiddet Seversiniz ?

Şimdi hepinizin aaaaa o nasıl şey öyle,hiç şiddet sevilirmi dediğinizi duyar gibiyim...Yada şöyle sorayım,şiddetinizi nasıl alırsınız?
Tv ekranında bir programdan mı,diziden mi,filmden mi,reklamdan mı?....Hııı hangisini tercih edersiniz?
Şimdi baştan anlaşalım şiddet deyince hemen bazı kadınların feministlik damarı tutuyor ve bu tiplerin şiddetten anladığı tek şey kadına uygulanan şiddet, oysa aynı kadın,bir hayvana,bir çocuğa sözle yada başka birşeyle şiddet uygulandığında duyarsız kalabiliyor,şiddet sadece kadına olmaz ve dayakla olmaz,insanı küçük düşüren,aşağılayan,kadın,çocuk,erkek farketmez elle yada hakaret eden davranışların her türlüsü şiddettir....Anlaştık mı?


İlkokul 4 yada 5.sınıfa gidiyordum,öğretmenimiz kuluçka makinesi yaptırdı deney amaçlı,hepimiz evlerimizden gaz lambası,yumurta vs,,,çeşitli malzemeler getirip yaptık makinemiz sınıfımızda duruyordu,başka sınıftan bazı öğrenciler ismi lazım değil :) gelip bizim yumurtaları aldılar,ben bunu öğretmenimize söylediğimde bana bir tokat vurdu,şaşırdım hiç suçum olmadan yediğim bu tokat karşısında,okul çıkışı eve gelipte durumu rahmetli anneme anlattığımda annem ne dese beğenirsiniz
- Öğretmenin vurduğu yerde gül biter kızım...
Nur içinde yat anneciğim :) O tokat bu yaşıma kadar yediğim ilk ve tek tokattı,çok şükür ne baba evinde nede koca evinde dayak,hakaret görmedim...


Ortaokuldayım tarih dersindeyiz öğretmen Kosova savaşını anlatın dediğinde sınıfta ismi lazım değil bir erkek öğrenci "öğretmenim ben Kosova savaşını bilmiyorum,Malazgirt zaferini anlatsam olmaz mı" dediğinde öğretmenimiz o çocuğu sınıfta hepimizin gözleri önünde tekme tokat dövmüştü...


Sonraki yıllarda bir babanın oğlunu sineklikle (hani şu pazarlarda ve milyoncularda satılan plastik)dövdüğünü gördüm...


Bir komşumuzun uyuyakaldığı için kocasına kapıyı açmakta geç kaldığı dayak yediğini duydum....


Bu yazdıklarım hepsi geçmişte kaldı,bugünü yansıtmıyor,ama hala bunlara benzer olaylar yaşanıyor,şiddet her zaman vardı ve varolmaya devam ediyor maalesef,şiddet geçmiştede vardı gelecektede olacak,
Hz.Adem'in oğulları Habil ile Kabil'den beri şiddet dünyamızda var,,,
ve maalesef tv de her kanalda,reklamda (şimdi bana tek tek isim saydırmayın) ve bu işlerde öyle büyük paralar dönüyorki,artı birde bu RTÜK(Radyo televizyon üst kurulu)muz olmasına rağmen hiç bir denetimden geçmeden bu sahneler çocukların uyanık olduğu saatlerde ekranlarda boy göstermeye devam ediyor...
Artı bazı dizilerde dayak o kadar komikleştirilerek sunuluyorki,izleyici gülüyor o sahnelere...
Gülüyoruz ağlanacak halimize yani anlıyacağınız...
Demekki şiddet sadece fiziksel olarak değil,ruhsal olarak,duygusal olarakta beyinlerimize,yüreklerimize,gözlerimize,kulaklarımıza uygulanabiliyormuş...


Bayram değil seyran değil,peki ben niye bu yazıyı yazdım,dün sevgili Ülkü'nün şartelleri atmış,dedim kendisine hem o kadar fazla elektirik yükleme yapma senin tesisat eski,kaldırmaz bu kadar elektiriği diye,beni dinlemedi,işte şartelleri attırdı,en son gördüğümde hala sigorta sarmakla meşguldü :)
Efendim sevgili İlknur hanım ağustos ayında yayınlamış bu yazısını,mim tarzında düşünmüşler herhalde,sevgili Ülkü de eylül ayında yazmış,ama ilgi görmiyeceklerinden kendileride eminmişler,aslında bana göre arkadaşlarına haber verip bilgilendirseydiler eminim ilgi görecekti,neyse ben dün haberdar oldum bu yazıdan,ve Ülkü'ye destek olmak için böyle bir yazı yazmayı uygun gördüm kendi lisanımca....
Ve sizlerden ricam bu bir mim yazısı değildir,yıllardır toplumun kanayan bir yarası olan şiddet e vereceğimiz bir tepki yazısıdır,öncelikle aşağıda isimlerini zikredeceğim,kalemlerinin kuvvaetine inandığım arkadaşlarımdan ve sonrasında cevaplamak isteyen tüm arkadaşlarımdan sayfalarınızda 2-3 satırda olsa bu konuyla alakalı fikirlerinizi paylaşmanızdır... (Kontrole gelicem haberiniz olsun,benden kaçamazsınız ;)
Yazılarıyla her daim bizleri mest eden sevgili KALEMZADE,Benim hiç bir ricamı geri çevirmeyen ve eminimki bu konuyla ilgili çok değerli gözlemleri olan sevgili NUTUKÇU,İşin Dini yönünden görünüşü için İlahiyatçı kardeşlerim sevgili YUSUFF ve AWDİL ,Bir canlıya uygulanan,fiziksel yada ruhsal şiddetin hukuki yönüyle alakalı olarak sevgili SAZAN ,Güzel ülkemin güzel insanı,her zaman içsesiyle bizlere kendi kendimizi sorgulama imkanı tanıyan PABUÇ,Tasavvuf ehli sevgili İHYACA,kendisini her zaman dinnlemekten zevk aldığım sevgili NESLİNNCE (Dinlemek gibi),olaylara bakış açısını çok sevdiğim ve yazılarını severek okuduğum sevgili DERİN ve diğer bu konuyla ilgili benimd esöyliyeceklerim var diyen arkadaşlarım yazılarınızı bekliyor olacağım...
Şimdiden çok teşekkürler,sevgiler,selamlar olsun...
Hoş-kalın :)





34 yorum:

Ülkü dedi ki...

Elektirik iyidir :) şekerim nerede hem :)) sen kendi tesisatına bak benden eskidir ama :) yediğin tokat aklına geldide yazdın di mi :) ben hayatım boyunca tek tokat dahi yemedim..derslerden bahsedince sen ,tarih öğretmenim geldi aklıma sayfalarca ödev verir kelimesi kelimesine anlatmamızı isterdi 1 keliem mi kaçırdın eyvahhh saçların yanlarını dolar parmağına çekerdi havaya doğru hiç maruz kalmadım bu şiddete ama çok can yaktı gördüm..nefret ederim tarihten o yüzden..

ŞİDDETİN HER TÜRÜNE HAYIR.

Öperim o buruşuk ellerinden sağol :))

gelibolu17 dedi ki...

Ülkü elektirik tabikide iyidir,ben şahsen eski gaz lambalı mum ışıklı karanlık dönemlere dönmek istemem :)

Şekerin kargoda geliyo :)Külliyen yalan kıs, bekler şimdi bu bide kapıda bacada kargom nerde diye :)

Evet yediğim o tokat yüzünden yazdım bu yazıyı,aman öğretmenimde öldü zaten yıllar önce varsa bi hakkım helal olsun,birde onlan uğraşamıyacağım ahiret yurdunda :)

zaten bize tarihi sevdiremedikleri için şimdi tarihimizi dizilerden öğrenir olduk,,,ama iyi oldu o dizinin yayınlandığı bu sayede ne kadar çok tarih bilimci varmış hepsini gördük,onların yapacağı gerçek tarihimizi anlatan yayınlarıda bekleriz :)

ŞİDDETE HAYIR...

öp bakim elimi,kolonya döküp şeker tutucam sana,belki parada veririm,kendine elbise alırsın :)

Ülkü dedi ki...

Ben sana kredi kart numaramı vercem oraya yatırırsın hani şu geçen gün aldığım kazak var ya onun bedelini :P

gelibolu17 dedi ki...

Anammm siyaset meydanı gibi oldu bu yazı ya,bakarmısınız,avukatımız var,ilahiyatçımız var,eğitimcilerimiz var,nutukçularımız var,varda var valla,hepsinin değerli fikirleri sayesinde eminimki çok güzel yazılar dolaşak blog dünyasında,bizim bu yazılarımız ne kadar çare olur bilinmez ama biz en azından tarafımızı belli etmiş oluruz...
ağzında ateşi söndürmek için su taşıyan kuş misali....

gelibolu17 dedi ki...

Ülkü,olur yaz buraya kart numaranı,bir kazak değil üç kazak parası toplanır emin ol :)

ben sana kendi buruşuk elcazlarımla kazak örcem gör bak sen giydikçe beni hatırlıyacaksın :)

Ülkü dedi ki...

Bende eminim çok güzel yazılar gelecek en azından iç ses dışa vurulur ne yapalım fakir avuntusu :)

Bak niye düşünmedim ben bunu evet buraya yazalım kar numarasını :) deli ya örecekmiş kıyamam ben o buruşuk ellerinin daha çok buruşmasına :)

nadarû dedi ki...

şiddet dedin ve beni şimdi celallendirdin işte güzel insan;))
bu konuda o kadar çok şey var ki yazılacak çizilecek..
bunları yazmayı çok isterim lakin işte kalemim oynamıyor bu günlerde.. ona küsüm;)
ama inat ettim, en kısa zamanda bu konuda bi şeyler karalamaya çalışacam inş..
muhabbbet..sevgi..selam..bıraktım buraya:)
görüşmek üzere diyorum:)

Noblesse dedi ki...

ilkokulda öğretmenimizin Şenol adında bir arkadaşımızı(adını, yüzünü hiç unutamıyorum) dövdüğünü hatırlıyorum, sarışın bir çocuktu, o kıpkırmızı kanın sarı saçları arasından oluk gibi aktığını hatırlıyorum ve şu an bunları yazarken gözyaşlarımı tutamıyorum.Bu olay beynimde öyle bir yer etmiş ki kendimizi sıkıp,ne yapıp, ne edip, çocukları ilkokulda özele verdim, tek sebep şiddet görmemelerini sağlamaktı.Bütün öğretmenler böyledir demiyorum elbette ama içimdeki korkuyu silip, atamıyorum.

Adsız dedi ki...

Şiddete karşıyım. Ne kendim uygulayabilirim ne de uygulanmasını isterim tabii doğal olarak. Bir insanın aklını kaybetmeden bunları yapabileceğine şaşarım ama adli tıp ve dedektiflik hikeyelerini izlemeyi seviyorum. İçimde biraz şiddet var mıdır acaba? Yok sanmıyorum. Belki de insanların ne kadar kötü olabileceklerini anlamaya çalışıyor ve kendimi nasıl koruyacağımı öğrenmeye çalışıyorumdur.

http://ihyaca.wordpress.com dedi ki...

Sevgili Gelibolum, bu konuda desteğim tam ancak bu konu hakkında çok yeni bir yazı paylaşmıştım sanırım gözünden kaçtı :)
http://ihyaca.wordpress.com/.../kanayan-bir-yara-dayak-cocuk-ve-genclere...
Bir göz at istersen kardeşim..Yeni yazdığım için bunu bu konuya say olur mu? :)
Sevgiler..

Pabuc dedi ki...

Selam..

Teşekkürler pozitif cümlelerin için..en kısa zamanda cevaplamaya çalışacağım yani bir post girmeye çalışacağım bloguma..

Sevgi ve huzurla kal inşaallah...

Adsız dedi ki...

En kısa zamanda konuyla ilgili yazımı hazırlayacağım. Sevgi ve saygılarımla sevgili Gülcan kardeşim.

Adsız dedi ki...

Yazınız biryazarsam.com'da hazır. :)

ihyaca dedi ki...

http://ihyaca.wordpress.com/.../kanayan-bir-yara-dayak-cocuk-ve-genclere
linkte sorun oldu sanırım.Bir kez daha denedim..

Volkan DENİZ dedi ki...

Tesadüfe bakar mısın epeydir yoktum bugün geldim ve giderken senin mimine cevap yazmıştım. Gelir gelmez gene senin yazına cevap vermek durumundayım. En kısa zamanda.. :)

Volkan DENİZ dedi ki...

karaladım bir şeyler :)

http://nutukcu.blogspot.com/2011/12/hani-dayak-cennetten-ckmst.html

Âwdil dedi ki...

Merhaba,

Seni kıramayız yakın zaman da bu konu ile alakakı bir yazı yazabilirim.

Adsız dedi ki...

Vurmayın! diye bir kelimelik bir yazı yazıp bırakasım var gördüğüm şiddetin şiddetinden ama olmaz, hayırlısıyla yazarım bir şeyler.

Teşekkür ederim bana yer verdiğiniz için.

Adsız dedi ki...

Yazdım bakalım :)

Şiddetle Sev

gelibolu17 dedi ki...

Ülküüü,sana ellerimin resmini yollayasım geldi :)

gelibolu17 dedi ki...

Derin,yazarsın sen çok güzel şeyler biliyorum ben,hem fazla küslük iyi değildir,hadi barışın artık :)

Aldım bıraktığın güzellikleri,teşekkürler,sevgiler...

gelibolu17 dedi ki...

Noblesse,özel okulda çözüm değil,,,
Eğitim çok önemli,bizi eğiten insanların çok iyi eğitilmesi lazımki,bizler iyi eğitilelim...

selamlar,teşekkürler...

gelibolu17 dedi ki...

Yolcu,haklısın söylediklerinde,,,o tip insanların tedaviye ihtiyacı var ama önce hasta olduklarını kabul etmeleri lazım,sonra tedavi geri tepiyor...

gelibolu17 dedi ki...

İhyaca,inanki görmemişim kör tarafıma gelmiş :)

Hemen okumaya geleceğim,teşekkürler,sevgiler...

gelibolu17 dedi ki...

Pabuç,ve aleykümselam,,,rica ederim...Bekliyor olacağım,sevgiler :)

gelibolu17 dedi ki...

Kalemzade,çok teşekkürler,hemen bu yazınızı ve önceki kaçırmış olduklarımı okumaya geleceğim...sevgiler

gelibolu17 dedi ki...

Sevgili Volkan Deniz,iki post arka arkaya benim ricamla yazıldı,güzel tesadüf oldu :)Acaba başka örnekleri varmıdır bu durumun :)

Teşekkür ediyorum,okumaya geleceğim,sevgiler,selamlar olsun...

gelibolu17 dedi ki...

Merhaba Awdil,
Teşekkür ederim,bekliyorum görüşlerini,,,sevgiler,selamlar :)

gelibolu17 dedi ki...

Yusuff,rica ederim...
Ben teşekkür ederim hepinize beni kırmadığınız için :)
Yazını okumaya geleceğim,
sen o linki yoruma nasıl bırakıyosun çok merak ediyorum...Ama azim edicem bende öğrenicem onu yapmayı:)

Marifetane hobi dedi ki...

hayırlı cumalar arkadaşım, okunası bir yazıydı yine maalesefki bu öğretmen dayakları bu zamanda bile devam ediyor duyuyor ve üzülüyoruz.Allah akıl fikir ihsan eylesin ne diyeyim..selametle kal .

gelibolu17 dedi ki...

Marifetane,hoşgelmişsin canım,teşekkürler,Amin...Hayırlı cumalar,sevgiler.

gelibolu17 dedi ki...

Ama maalesef eskiden babalar çocuklarını bir işe verdiklerinde ustalarına "eti senin kemiği benim" derlermiş, karı koca kavga edip karakolluk olunca ordaki polisler "hadi gidin evinize,karı kocanın arasına girilmez,meselenizi evinizde halledin" derlermiş,yada koca evinde huzursuz olan bir kadın bu durumu ailesine söylediğinde "kol kırılır yen içinde kalır" "sen bu evden gelinlikle çıktın,ancak kefeninle geri gelirsin" derlermiş....Bunlar bizim ülkemizin acı gerçekleri, bu ve benzeri olaylar üstü örtüle örtüle,maalesef bugünlerde bir çığ gibi büyüdüler :( küçükken önlem alınsa hiç bir olay büyümez ama biz onu beceremiyoruz,konuşmayı sevmiyoruz,ailemizle,çocuklarımızla,anne babamızla,arkadaşımızla ciddi bir diyalog sorunumuz var,evinde ailesinden yeteri kadar ilgi alaka görmeyen bir çocuk pekala dışarda bu ihtiyacını gidermeye çalışıp kötü yollara sapabiliyor,,,,

.........n........ dedi ki...

Canım benim. Gel bakalım bana kahveye :)

gelibolu17 dedi ki...

Neslinnce,geliyorum aç kapıyı :)

Gelibolu'm