28 Aralık 2011

Mandal Deyip Geçmeyin :)

Mandal dediğin öyle sadece çamaşır asmaya yaramaz bazılarının bildiği gibi...
Perdeyi kaldırıp tutturmaya yarar bazen dışarısını daha iyi görmek adına :)
Önceden böyle özene bezene mandal torbaları örülürdü,çeyizinde olmayan kıza kalpazan gözüyle bakılırdı,hoş o zamanlar herşeye örtü,kılıf örülürdüya neyse :)
Rengarenk orlonlardan fırın örtüsü,buzdolabı örtüsü,tesbihlik,tutacak,ütülük,mandallık vs....
Ama mandalın yeri başkadır bak mandal deyip geçmeyin lütfen,bir döneme damgasını vuran naylonculara eski bir eşyanı verdiğinde sana hemen mandal verirdi yerine :)
Nayloncu geldi,eskici geldiii hanım diye gezerlerdi sokaklarda,birde benim çocukluğumda şinnareciler vardı,
hala şinnare ne demek çözemedim ama doğudan gelen adamlar omuzlarına iplerle bağlı kutular içinde tabak,fincan,kase,cevve gibi çeyizlik eşyalar satarlardı ve şinnareci diye haykırırlardı....Acaba şinnare seyyar züccaciyeci gibi bir şeymiydi bilmiyorumki :)
Neyse gelelim benim mandallarıma,lütfen mandal deyip geçmeyiniz,onlarla oyuncak bile yapar oynardık bizler,kimileri o mandallardan bütük bir maharetle çeşitli objeler yapardı sallanan sandalye vs.....
Ama büyük bir bahçeye bir uçtan bir uca bağlanmış çamaşır ipiniz varsa ve o ipteki çamaşırlar yere değmesin diye kocaman bir sopayla yukarı kaldırılıyorsa,özellikle kışın elde yıkanan çamaşırlar (çamaşır makinesi yoktuki) sualrı süzülsün diye asılıp güzelim tahta mandallarla (plastik renkli mandalda yoktu) asılırdı bahçeye....
Sonra hava dona çektiği zaman o çamaşırlar kalıp gibi olurdu,tekrar toplanıp içeriye sobanın başına asılırdı kurusun diye ( o zaman kurutma makineside yoktu bak görüyomusun :) O zamanda hiç bişey yokmuş :)
Sonra plastik mandal sepetleri ve plastik her renk mandallar çıktı mertlik bozuldu :)
çünkü plastik mandallar dayanıksızdı ve ortasındaki yaylar çamaşır asarken fırlayıp kaçardı :)
gözünü sevdiğimin tahta mandalları halbuki onlar ne dayanıklıydılar...
Kışın kar yağdığı zaman bütün çocuklar altımıza kimizi naylon poşet kimimiz leğen koyup kasabanın en yüksek bayırından en aşağıya kaymayı çok eğlenceli bulurduk :)
Birazcık ıslanırdık üşürdük koşa koşa eve gelip sobanın başında ellerimizi ısıtıp ıslanan çoraplarımızı,eldivenlerimizi çıkarıp birazda azar işitirmiydik,yok yok işitmezdik....
o eldivenler çoraplarda kurusun diye tekrar mandallarla sobanın üstüne asılırdı,öyle hemen yıkamak yok,kar suyu sonuçta kirlenmediki,yarın sokağa çıkarken gene giycez,hem daha kar helvası yapıp yiycez :)
Nereye gidiyosun,boyumca çocuklarım olmasına rağmen yüreğimde hala onlardan küçük bir çocuk gizlemekteyim,yaşım kırka yaklaşırken,ve ben yavaş yavaş yaşlanırken,içimdeki çocuk hala kar yağmasını bekliyor kardan adam yapmak için :)
Birde şimdilerde doğduğum büyüdüğüm,yaşadığım yere iki deniz arası buraya kar yağmaz diyenlere bende diyorumki
önceden nasıl yağıyordu evimizin önü kuytu olduğu için yığınla kar toplanırdı,babam evden rahat çıkabilmemiz için karları temizlerdi,bahçemizde öyle ve komşunun kocaman bahçesi karla kaplandığı zaman oyna oynayabildiğin kadar.....
Şimdilerde yüreklere karlar yağıyor,yüreklere çığlar düşüyor,kar altında yürekler üşüyor,ilgisizlikten,sevgisizlikten,yürekler ayaz,yürekler buz tutmuş.....
Hadi biraz ısıt yüreğini,buğulansın hayata baktığın penceren,sonra kolunla sil buğularını gör etrafını,
gör karın eğlence yerine çileye dönüştüğü depremzede kardeşlerini,hatırla onları unutma,bir gece çadırda gecelesen belki anlarsın neler çektiklerini,onlar gecelerdir çadırda,ayazda,üşümekte.....
Mandal deyip geçmeyin lütfen,bir mandalın bana düşündürdüklerini okudunuz...
sevgilerimle,selamlar olsun....
Ufacık bir not:
Boncuğum der ki:
"ben war ya ben :)bu tahta mandallari ince kuru parmaklarima takar cadi olup arkadaslarimi korkuturdumm,bu da yetmesmis gibi onlari kovalardimm :P :)"
 

13 yorum:

asuman dedi ki...

merhaba arkadaşım bloğumda ilk defa bir kampanya düzenledim lütfen katılırmısın.bloğundada duyururmusun lütfen

birincisin dedi ki...

Çok etkilendim..Bir mandal nerelere götürdü bende 40lara yaklaşan yaşımla bunları yaşadım gördüm.DEPREMZEDELER AKLIMDAN HİÇ ÇIKMIYOR ZATEN BİZDE DEPREM ÇADIRLARININ TADINA ZAMANINDA BAKTIK NE OLDUĞUNU İYİ BİLİYORUZ ALLAH YARDIMCILARI OLSUN. SANA DA SEVGİLER,SELAMLAR.. YÜREĞİ GÜZEL KARDEŞİM.

gelibolu17 dedi ki...

Asuman,
hoşgelmişsin...Seni kırmamak adına sayfamın sağ tarafına ekledim bannerini ve linkini,katılımınız bol olsun,kolay gelsin :)

gelibolu17 dedi ki...

Birincisin,
Hoşgelmişsin,,,evet bazen küçücük kimsenin umursamadığı bir şey bizi oldukça farklı yerlere götürebiliyor,
unutuldular biliyomusun,millet düştü noel baba noel ana derdine,hediye çılgınlığı almış yürümüş,bir umut açıyorum haberleri sabah ve akşam bekliyorum ne zaman göstericek depremzedeleri diye ama yok maalesef kaç gündür gündemden düştüler :(
yakında gözümüzden gönlümüzdende düşerler,çünkü bizler unutkan insanlarız,her şeyi çok çabuk unuttuğumuz gibi onlarıda unuttuk....

asuman dedi ki...

çok teyekkürler ederim sizde katıldı iseniz kampanyaya face profilinizde paylaştığınız linki yoruma eklermisiniz lütfen

gelibolu17 dedi ki...

Rica ederim canım,işlem tamam facedede paylaşılmıştır,burdan buyrun lütfen :)

http://www.facebook.com/gelibolu.onyedi

Noblesse dedi ki...

geçen gün ne desem beğenirsin'de plastik yoğurt kovasının etrafını tahta mandallarla sarıp,sap kısmınıda kırnap ipiyle dolamışlar, ahşap görünümü kazandırmışlar, çok hoştu, ben de senin gibi tutkunum mandallara:)))

Adsız dedi ki...

Ben de rahmetli anneannemin (şu anneanne yazmak ne zor şey ya biz zaten anâne derdik. :) ) örmüş olduğu mandal önlüğünü kullanıyorum. Aslında mandal sepetinden daha kullanışlı bir şey.

Marifetane hobi dedi ki...

Anneminde vardı buna benzer bir mandal torbası, sanırım halada kullanıyor..evimiz tek kat olduğundan bağlardık belimize çamaşırımızı asıverirdik..güzel günlerdi..benide aldın götürdün şimdi taaa memlekete baba evime:))

sevgili arkadaşım Çay-kahve bahane etkinliğinde mümkünse bende sıra almak isterim.bu konuda beni bilgilendirirsen çok sevinirim..selametle...

nuray dedi ki...

sevgili arkadaşım çay kahve bahane etkinliğine ev sahibliği yapmayı isterim ama başarabilirmiyim bilmiyorum bu konuda fazla bilgim yok sevgiler

gelibolu17 dedi ki...

Noblesse,
çok güzel olmuştur,ben görmedim ama sen görmüşsün deneyip bizimle paylaşırsın belki...sevgiler :)




Yolcu,
Anneannen nur içinde yatsın inşallah,sen söyleyene kadar zor olduğunu farketmemişim :)
daha kullanışlı çünkü önünden alıyosun mandalları,mandal sepetini ipin boyunca taşıman lazım :)




Marifetane (Elif Hatice),
haklısın çok güzel günlerdi o günler...Birazda olsa özlem gidermiş olduk fenamı :)
"çay kahve bahane" etkinliğimiz için isminide yazıyorum listeye,sağolasın,haber ve bilgi vereceğim sana...sevgiler :)



Nuray,
çok teşekür ederim beni kırmadığın için...yaparsın ya zor değil aslında ben yardımcı olurum...ismini yazdım listeye haberleşiriz...selamlar :)

boncukdevrim dedi ki...

ben war ya ben :)bu tahta mandallari ince kuru parmaklarima takar cadi olup arkadaslarimi korkuturdumm,bu da yetmesmis gibi onlari kovalardimm :P :)
buna kücük bir not edasinda posta ekleyebilirsinn :)

hee o bekledinide seneye eklerimm artikk küsme emi ku$umm :)canimsinn...

gelibolu17 dedi ki...

Boncuğum,
hoşgelmişsin kuşum :) seni cadı seniiiiii,diye korkasım geldi :)
Bende sabahları kalkıpta aynaya baktığımda kendimi cadı sila (hugo nun çocuklarını kaçıran cadı çizgi kahraman )ya benzetmiyo değilim hani,demekki iki cadı yanyana gelmişis :)
Hemen ekliyorum,notunu...


hee bekliyom ben hala o şeyi,seneyemi kaldı iyi bakalım öyle olsun...
öpüyorum selamlar :) küsmedim...

Gelibolu'm