2 Haziran 2010

İslam'ın Işığında Dini Etkinliği-4- "İslamda Kadın"



Kadının kocasına karşı vazifeleri:

1- Kanaat: Çünkü kanaatkar olmak kalp rahatlığının sebebidir. Bir kadın arsızlık ve açgözlülük ederek efendisini, kendisinden ve evinden soğutmaktan sakınmalıdır. Kanaat; kafi gelecek miktar ile yetinmek tamahkarlık etmemek demektir.

2- Kocaya itaat: Peygamberimiz ( a.s.m.)" bir kadın kocası kendisinden memnun olarak ölürse cennete girer." buyurmuşlardır.

3- Temiz olma: Kocanın göreceği yerlere itina ile dikkat etmek ve temizlemek. Bilinmelidir ki, güzellik ve temizliği getiren şeylerin en güzeli sudur. Daima güzel kokular sürünmeli.

4- İhtiyaçların karşılanması. Kocanın yemek yiyeceği vakte dikkat etmek. Uyku saatini geçirmeme. Kocanın adeti nasılsa o zamanlarda yemek ve yatağını hazırlamak.

5- Malın korunması: Kocanın mal ve eşyasını korumak, çünkü mal ve eşyayı korumak iş bilmekten geçer.

6- Akrabaya saygı: Kocanın akrabasına ve yakınlarına hürmet etmek. Çünkü kadının kocanın akrabasına ve yakınlarına hürmet etmesi, güzel idare ve tedbirden ileri gelmektedir.

7- Sır saklanması: Kadın kocasından edindiği sırrını hiç kimseye duyurmaması. Eğer duyuracak olursa kocasının itimadını kaybeder. kadında ondan emin olamaz.

8- Saygı ve hürmet: Kocanın emrini yerine getirmek. ona karşı çıkmama ve asi olmamak. Eğer ona karşı gelecek olunursa onu kendine kinlendirip düşman yapma ihtimali yüksektir. Ayrıca bir koca hanımını istediği şeye zorlaması da caiz değildir ve kadın bu gibi şeyleri dinen yapmak zorunda değildir. Mesela, bir kadın yemek yapmak veya kendi çocuğuna bakmak zorunda değildir. Ama ailenin huzuru ve selameti için, aile fertleri arasında karşılıklı hürmetin tesisi için kadının meşru ve müspet olan ( kendi hoşuna gitmese de ) yapması elbette güzeldir.

Bu yazımı sevgili MEKNUN 'a gönderiyorum...
kendisine kolaylıklar diliyorum...

1 yorum:

Kırmızı Papatya dedi ki...

Canım çok teşekkür ederim.Görünce yayınladım hemen..
Sıkıntılı bir döneme geldiği için sanıyorum kimsenin eli birşey yazmaya gitmiyor?Ben bile yazı hazırlayamadım henüz..Üstelik tasarladığım şeyler vardı aklımda..ama en kısa sürede yazacağım Allah'ın izniyle..
Bıraktığın yorumu görünce çok sevindim..
Bugün bloga pek uğrayamadım,çoğunlukla kitap okumakla geçti günüm..Hatta bazen abartıyor muyum bilmem iki kitabı birden okuduğum oluyor..biri gündüz biri yatmadan önce :)
Tam bir kitap kurduyum anlayacağın.. ama galiba yakında gözleri bozuk bir kurtcuk olarak hayata devam edeceğim :D

Neyse ablam,çok öptüm seni..
Görüşürüz inşaallah.

Bu arada hümeyrada yoğun sanırım ses seda yok,Allah kolaylık versin :)

Çok konuştum tamam gidiyorum :)

Selam ve dua ile..

Gelibolu'm