13 Şubat 2010

Benim sevgililer gününe bakış açım....

Valentine’s day (Sevgililer günü)

Sual: Valentine’s day denilen sevgililer gününü kutlamakta ve hediye alıp vermekte sakınca var mıdır?
CEVAP
Anneler, babalar günü gibi bir âdettir, sakıncası yoktur. Ancak günümüzde, sevgili denince gayri meşru olan sevgi kastediliyor. Bu ise asla caiz olmaz, haram olan şey kutlanmaz. Âdette olan şey caizdir; ama o âdet dine aykırı ise kutlanmaz.
Aşağıdaki Hıristiyan hikâyesi doğruysa, sevgililer gününü kutlamak, bir papazın gençleri buluşturmasını kutlamak gibi bir şey oluyor. Hatta bayram ilan edildiğine göre, onların bayramlarını kutlamak daha tehlikelidir.
Ayrıca, bu âdeti Türkler bile çıkarsa, gayri meşru sevgiyi meşru gibi gösterme gayreti tasvip edilemez.

Saint Valentine (Sevgililer) gününün tarihçesi
Zulmüyle ünlü Roma İmparatoru Claudius II, büyük bir ordu kurmak ister. (M.Ö. 200) İmparator, erkeklerin orduya katıldıkları zaman, ailelerini ve sevgililerini düşünmekten savaşamayacaklarına inanır. Bu sebeple de gençlerin evlenmesine izin vermez. Aynı dönemlerde İmparator Claudius’a karşı çıkan ve gençleri birbirleriyle buluşturan rahip Valentine, genç âşıkların en yakın dostu olur. Bunu öğrenen İmparator, Valentine’i hapse attırır. Gardiyanın kör kızını iyileşmesine yardımcı olan papaz Valentine’in bu davranışı, İmparator Claudius’un kulağına gider. 14 Şubat günü saint yani papaz öldürülür. (M.Ö. 270)
Öldüğü gün, Saint Valentine’in iyileşmesine yardımcı olduğuna dair, gardiyanın kızına yazdığı bir not bulunur. Notta Valentine, sevgililer arasındaki sevgiden, tutkudan söz etmiştir. Bundan böyle her 14 Şubat günü, Saint Valentine’i anmak için gayri meşru sevgililer tarafından kutlanır.
Hıristiyan Saint Valentine, gençlerin yanında, çocuklar tarafından da çok sevilir. Bir bahaneyle mahkûm edilir. Mahkûmiyeti süresince, çocuklar çiçek demetleriyle beraber yazdıkları notları her gün cezaevi demirlerine asarlar. 14 Şubat’ta Valentine, ölüme mahkûm edilir. Ölümünden sonra her yıl 14 Şubat’ta insanlar sevgililerine çiçek ve çikolata ile sevgi mesajları iletirler.
Çeşitli ülkelerdeki tarihçiler ise, 14 Şubat’ın sadece sevgililere mal edilmesine karşıdır. 5. asırda yaşamış bir rahip olan Saint Valentine’in bu günü bir bayram günü ilan ettiğini açıklarlar.
Mehmet Ali Demirbaş
Teşekkürler...

5 yorum:

susamcorekotuFeriha dedi ki...

tatlım ne iyi etmişsin yazmakla bendeki yazıyıda okurmusun

aksungur46 dedi ki...

canım kızım sevgililer gününe bende aynen yazıdaki gibi bakıyorum.sevene hergün sevgi günüdür.bunlar ekonomik tuzaktır.mutlu ve sağlıklı günler dilerim.

http://belguzarane.blogspot.com dedi ki...

selam canım sıze katılıyorum ınsan herzaman bır bırını saymalı ve sevmelı sağlıklı gunler dılıyorum

burcunokta dedi ki...

Canım çok haklısın, yazıya katılıyorum, sevgiler.

Adsız dedi ki...

porselen demlik çay saati 54. haftaya katıldım sayfamda var. sevgiler...

Gelibolu'm